Environment
Aandacht voor de toekomst van onze planeet
Tussen nu en 2040 zal de vraag naar elektriciteit naar verwachting met 40% stijgen. Nexans speelt een belangrijke rol in het midden van deze elektrische revolutie, waarin een grote rol is voor hernieuwbare en koolstofarme energie in een steeds circulairder wordende economie.
Wij richten ons op:
- Milieubeheer: het handhaven van een hoog niveau van milieubeheer
- Circulaire economie: het verminderen van de hoeveelheid productieafval, het genereren van inkomsten door producten en diensten die bijdragen aan de energietransitie en energie-efficiëntie en het vergroten van het aandeel recyclebare en slimme haspels
- Klimaat: het verminderen van onze impact op het klimaat en het verbeteren van ons aandeel in hernieuwbare, CO2-vrije energie
Wij ondersteunen duurzame projecten, zoals grootschalige windparken op zee. We investeren in Industry 4.0, waarin we een focus hebben op het minderen van energieverbruik en beperken van kabelafval. We proberen meer koper- en aluminiumschroot te gebruiken in nieuwe producten en we werken aan het verduurzamen van verpakkingen en transport.
Ons doel is om een duurzaam bedrijfsmodel op te zetten, met producten en diensten die beter zijn voor het milieu en voor de samenleving als geheel.
We werken wereldwijd hard aan het streven naar een duurzamere wereld:
- In 2008 heeft Nexans zich aangesloten bij het Global Compact van de VN en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) als basis genomen voor de MVO-strategie;
- Nexans heeft zich verbonden aan het bereiken van ‘Net Zero’ emissies tegen 2050, in lijn met het Science Based Targets initiative (SBTi);
- In 2023 trad de Groep toe tot de CAC SBT 1.5° index, een nieuwe klimaatgerichte versie van de CAC 40, bedoeld voor organisaties waarvan de doelstellingen voor verminderde uitstoot erkend en in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs;
- Onze gieterijen in Montreal (Canada) en Lens (Frankrijk) zijn onlangs gecertificeerd door Copper Mark, een wereldwijd programma dat verantwoorde praktijken in de koperindustrie bevordert;
- Milieucertificeringsprogramma: al onze fabrieken worden ISO 14001 gecertificeerd.
Klimaat
Het Nexans Klimaatplan is vastgesteld in overeenstemming met de akkoorden van Parijs, waarin de doelstelling is opgenomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Het Nexans Klimaatplan, in 2020 ter gelegenheid van Klimaatdag gepresenteerd, streeft naar koolstofneutraliteit tegen 2030 en omvat een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 21% in 2024 (referentiejaar: 2019).
Scopes 1, 2 en 3
Nexans heeft ook doelen gesteld voor de Scopes 1, 2 en 3. Deze scopes zijn door het GHG-protocol gecategoriseerd en omvatten elk een specifieke categorie van emissies:
- Scope 1: directe emissies van bronnen die het bedrijf bezit of onder beheer heeft, zoals on-site energie, emissies van verbranding, procesemissies en transportemissies;
- Scope 2: indirecte broeikasemissies van aangekochte energie die buiten het bedrijf wordt gegenereerd, zoals elektriciteit, verwarming of koeling. Belangrijk is dat energie die een bedrijf zelf ter plekke opwekt onder Scope 1 valt;
- Scope 3: indirecte emissies die plaatsvinden in de waardeketen van het bedrijf. Deze scope bestaat uit:
- Upstream-emissies: indirecte broeikasgassen binnen de waardeketen die verband houden met gekochte of aangekochte goederen en diensten en worden gegenereerd van cradle-to-gate;
- Downstream-emissies: indirecte broeikasgasemissies binnen de waardeketen die verband houden met verkochte goederen en diensten en worden uitgestoten nadat zij het zeggenschap van het bedrijf hebben verlaten.
Nexans' doelen zijn:
- Het verminderen van de absolute Scope 1 en 2 emissies met 46,2% tegen 2030 (referentiejaar 2019);
- Het verminderen van de absolute Scope 3 emissies met 24% tegen 2030 (referentiejaar 2019).
Nexans is ook in op andere manieren bezig met klimaat. Zo is 100% van de R&D-projecten gericht op de energietransitie en duurzame elektrificatie en heeft Nexans de doelen gesteld om tegen 2030 voor 100% over te schakelen op hybride of elektrische voertuigen in het wagenpark en 100% van het productieafval te recyclen.
Onze industriële infrastructuur wordt op Industry 4.0-basis gemoderniseerd, waarbij de nadruk ligt op energiebesparing, meer duurzaam opgewekte energie gebruiken en efficienter omgaan met grond- en hulpstoffen.
Circulaire economie
Het stimuleren van een circulaire economie is voor Nexans een van de belangrijkste doelstellingen. Nexans is hier actief mee bezig door onder andere te investeren in recycling en ecodesign. We bieden ook services als recyclingdiensten en een EPD (milieuproductverklaring). Zo willen we blijven stimuleren om bestaande materialen te hergebruiken en te kiezen voor opties met zo min mogelijk milieubelasting. Lees meer over het stimuleren van de circulaire economie op onze pagina over Duurzame innovatie.
Dankzij samenwerkingen zetten we ons in om onze verpakkingen verder te verbeteren en duurzamer te maken. In 2024 zijn we overgestapt op een verpakkingsfolie gemaakt met 30% gerecycled plastic.
Investeren in duurzaamheid: lokaal
Electrify the Future! Dat is wat we bij Nexans belangrijk vinden. Wij willen dat de planeet voor onze kleinkinderen ook nog bewoonbaar is. Daarom investeren wij in duurzame materialen, zoals gerecycled plastic en hout, en energie, zoals wind- en zonne-energie. En dat doen we niet alleen op mondiaal niveau, maar ook lokaal bij Nexans Nederland & België. Want alle beetjes verduurzaming helpen!
Een Milieuproductverklaring (EPD) bevat transparante milieudata van industriële producten, waarmee de ecologische impact van producten grofweg met elkaar vergeleken kan worden.
Een EPD is gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA) en geeft gedetailleerde informatie over de milieu-impact van het product, inclusief hulpbronnenverbruik, emissies etc.
Het PEP EcoPassport richt zich vooral op EPD's voor producten in elektrotechnische- en HVAC-industrie, waaronder ook kabels.
Milieubeheer
Nexans' inspanningen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen gaat hand in hand met het beperken van de risico's op milieuvervuiling. De Groep heeft de vervuilingsbronnen geanalyseerd en talrijke maatregelen getroffen in overeenstemming met de regelgeving. Daarnaast heeft de Groep een reeks initiatieven genomen om onder andere lozingen in bodem en waternet te verminderen en luchtverontreiniging te voorkomen.
Ook stelt Nexans jaarlijkse doelen om het gebruik van gevaarlijke stoffen te elimineren en zijn er crisisbeheerplannen opgesteld.
Lees meer over Nexans' inspanningen om milieubelasting te verminderen en voorkomen op de pagina over Praktische verduurzaming.
Onze websites
Kies het land voor lokale producten en oplossingen
-
Africa
- Africa
- Ghana
- Ivory Coast
- Morocco
- North West Africa
- Americas
- Asia
- Europe
- Oceania