Het beperken van de ecologische voetafdruk van producten wordt steeds belangrijker om milieudoelstellingen te bereiken. Om het juiste product te kunnen kiezen, moet je de milieuprestaties van soortgelijke industriële producten op betrouwbare wijze kunnen vergelijken. Milieuproductverklaringen (EPD) zijn hierbij een belangrijk hulpmiddel. Nexans levert voor de meeste van zijn producten op de Belgische markt een PEP EcoPassport aan.
- Wat is een EPD?
- Wat is het verschil tussen een PEP en een EPD?
- Normen, certificering & verificatie
- Hoe is een PEP EcoPassport te gebruiken?
- Welke informatie kan ik verkrijgen uit de EPD's van Nexans?
- De totale CO₂-voetafdruk van kabels in jouw project
- Ecodesign en verduurzamen van onze producten
- Download een PEP EcoPassport
Wat is een EPD?
Een Milieuproductverklaring (EPD) geeft informatie over de milieueffecten van producten gedurende de hele levenscyclus, door middel van erkende methodologie. Het biedt transparante informatie, waarmee de ecologische impact van producten grofweg met elkaar vergeleken kunnen worden.
Een EPD is gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA) en geeft gedetailleerde informatie over de milieu-impact van het product, inclusief hulpbronnenverbruik, emissies en de mogelijke impact op de opwarming van de aarde, ozonafbraak, verzuring van water en bodem, en tot slot op mogelijke gezondheidsrisico’s.
Wat is het verschil tussen een PEP EcoPassport en een EPD?
EPD is de verzamelnaam voor de zogenoemde type III milieuproductverklaringen volgens de ISO 14025 standaard. PEP staat voor Product Environmental Profile en is de roepnaam voor het PEP EcoPassport-programma. PEP EcoPassport is een onafhankelijke nonprofit-organisatie, waarvan Nexans een van de oprichters is.
Er zijn allerlei programma's die een EPD aanbieden volgens ISO 14025, vaak gespecialiseerd voor een bepaald soort producten. Het PEP EcoPassport richt zich vooral op EPD's voor producten in elektrische-, elektronische- en HVAC-industrie. Dit betekent dat PEP EcoPassport specifieke milieukwesties behandelt die verband houden met het gebruik van dit type producten.
Het PEP EcoPassport specificeert onder meer hoe emissies van kabels berekend moeten worden tijdens de gebruiksfase (weerstand, temperatuur, enz.). Dit is specifiek van groot belang bij de keuze van de juiste kabelsectie. Een grotere sectie heeft namelijk een grotere milieu-impact in de productiefase, maar in de gebruiksfase kan de milieu-impact juist omgekeerd zijn. Daarom is het cruciaal om de gebruiksfase mee te nemen bij het kiezen van kabelafmetingen.
Normen, certificering, verificatie en publicatie
Alle Nexans PEP EcoPassports worden door een derde partij geverifieerd, goedgekeurd en gepubliceerd door PEP-EcoPassport. In lijn met andere gepubliceerde EPD's zijn ze:
- Gebaseerd op de LCA-norm ISO 14040:
In ISO 14040 zijn regels bepaald hoe een levenscyclusanalyse (LCA) berekend moet worden - Gebaseerd op ISO 14025:
In ISO 14025 is beschreven waaraan Type III Milieuproductverklaringen (EPD) moeten voldoen, hoe voetafdrukken gecommuniceerd moeten worden - Geproduceerd volgens EN 15804
EN 15804 stelt Product Category Rules (PCR) op voor Type III milieuproducverklaringen.
“ Dankzij het PEP EcoPassport-programma kunnen we een onafhankelijk getoetste en erkende milieuverklaring van onze producten aanbieden. Samen met andere fabrikanten zorgen we op deze manier voor transparantie over de milieuprestaties van industriële producten en voorkomen we een wildgroei van ecolabels. ”
Pascal Place
Product Manager bij NexansHoe gebruik ik een EPD of PEP?
Je moet een EPD volledig doorlezen om de milieu-impact van het product gedurende de levenscyclus te begrijpen. Je kan deze informatie vervolgens gebruiken en afzetten tegen andere producten of normen.
Bijvoorbeeld, EPD's kunnen worden gebruikt door:
- Fabrikanten: om productontwikkeling te verbeteren en milieuverantwoordelijkheid aan te tonen
- Consumenten: om weloverwogen keuzes te maken op basis van de milieu-impact van producten
- Bouwsector: om duurzame bouwprojecten te realiseren en milieucertificeringseisen te vervullen
- Overheden: om overheidsaanbestedingen en milieuwetgeving te ondersteunen
Het is belangrijk om te weten dat het feit dat voor een product een EPD beschikbaar is, dit niet noodzakelijk betekent dat het product milieuvriendelijker is. De EPD zegt alleen iets over HOE milieuvriendelijk het is.
Welke informatie kan ik verkrijgen uit de Milieuproductverklaringen (EPD's) van Nexans?
Tegenwoordig zijn de meeste mensen geïnteresseerd in de klimaatimpact van het product, maar er is ook een groeiende belangstelling voor hulpbronnen-, water- en energieverbruik. Deze kerncijfers zijn gemakkelijk toegankelijk op de voorpagina van de PEP voor de impact van het product gedurende zijn gehele levenscyclus. Verder kan je daar belangrijke informatie vinden over:
- Eigenschappen en beschrijving van het product en de verpakking.
- Functionele eenheid, de referentie-eenheid in een LCA.
- Verschillende parameters zoals "levensduur", "weerstand", "energiemodel voor het gebruiksland", enz., die gebruikt kunnen worden om de milieu-impact van het product te berekenen.
- De materialen die in het product worden gebruikt (percentage kunststoffen, metalen en andere materialen).
- Informatie over de uitgevende instantie van de PEP EcoPassport.
Het PEP EcoPassport bevat in totaal 26 milieu-impactindicatoren, zoals opwarming van de aarde, afvalcategorie, milieu-impact en verbruik van natuurlijke hulpbronnen. Deze worden ook per fase gespecificeerd:
- Productie → winning van grondstoffen, ontwerp en productie
- Distributie → transport en vermarkting van het product
- Installatie → gebruik van de kabels door installateurs *
- Gebruik → tijdens de levensduur van de geïnstalleerde kabel en gebruik door de eindklant
- Einde van de levensduur → verschillende mogelijke keuzes: specifieke stortplaatsen, terugwinning of recycling
* Let op dat de fase "installatie" niet deel uitmaakt van de milieu-impactanalyse. Dit betekent dat het in feite aan de installateur is om de juiste producten te kiezen op basis van de milieudekking en deze op een duurzame manier te gebruiken, vooral met het oog op de levensduur van de kabel.
Van productfamilie tot SKU en van Scope 1, 2 & 3 naar gebruiksfase A1, A2, A3
Een EPD is gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA), die heel uitgebreid is en daardoor erg arbeidsintensief. Het PEP EcoPassport wordt daarom geproduceerd voor een "type kabel" binnen een kabelfamilie, en de berekeningen worden vervolgens geëxtrapoleerd naar andere doorsnedes of varianten van dezelfde kabelfamilie met behulp van wiskundige formules.
Deze formules worden aan het einde van de PEP verstrekt, maar het kan tijdrovend zijn om dit handmatig te berekenen.
Daarom heeft Nexans CO2-emissies berekend voor alle fasen en SKU's. Broeikasgasemissies of het Global Warming Potential (GWP) voor Fase A1-A3 cradle-to-gate wordt het vaakst gebruikt.
De totale CO₂-voetafdruk van kabels in jouw project
De vraag naar milieuvriendelijke bouwproducten neemt momenteel sterk toe. Het PEP EcoPassport helpt installatiebedrijven en adviseurs bij het selecteren van producten die voldoen aan de hoogste milieustandaarden, wat bijdraagt aan een duurzamere bouwsector.
Met het PEP EcoPassport kan Nexans per kabel de totale CO₂-voetafdruk rapporteren. Door deze gegevens bij offertes te voegen, stelt Nexans zijn klanten in staat weloverwogen keuzes te maken die bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Lees hier ons nieuwsbericht
Ecodesign en verduurzamen van onze producten
Tussen nu en 2040 zal de vraag naar elektriciteit naar verwachting met 40% stijgen. Nexans speelt een belangrijke rol in het midden van deze elektrische revolutie, waarin een grote rol is voor hernieuwbare en koolstofarme energie in een steeds circulairder wordende economie. We werken actief aan het verminderen van onze impact op het klimaat, door verduurzaming van onze productiemethodes, het gebruik van meer gerecyclede grondstoffen en het beperken van (kabel)afval.
Ecodesign
Bij Nexans is Ecodesign een belangrijke methode richting meer circulariteit en koolstofneutraliteit. Het zorgt ervoor dat wij vanaf het (her)ontwerp van kabels een focus hebben op minder afval produceren, terwijl we ook het hergebruik van grondstoffen willen stimuleren. Zo heeft secondair koper, ofwel gerecycled koper, een lagere voetafdruk dan primair koper. Nexans heeft als doelstelling op tegen 2030 30% gerecycled koper te verwerken in zijn kabels, maar ook zijn er ontwikkelingen richting kabels met 100% gerecyclede grondstoffen.
Door deze verbeteringen te verwerken in het PEP EcoPassport kunnen we deze verbeteringen ook daadwerkelijk aantonen.
Zoek een PEP Ecopassport in de catalogus
De Nexans EPD's (of PEP's) zijn in PDF-formaat op productfamilieniveau te vinden:
- Op de website van PEP EcoPassport
- Op onze website onder elk product:
Open hieronder een productfamilie en zoek de juiste referentie op. Bij de producten staat een link naar het bijhorende PEP EcoPassport.
Onze websites
Kies het land voor lokale producten en oplossingen
-
Africa
- Africa
- Ghana
- Ivory Coast
- Morocco
- North West Africa
- Americas
- Asia
- Europe
- Oceania