Bedrijf

Nexans investeert 90 miljoen euro om de groei van offshore windmolenparken in Europa te ondersteunen

12 sep. 2024

  • Nexans investeert 90 miljoen euro in haar Belgische fabrieken van Charleroi en Erembodegem en in haar vestiging in Calais, Frankrijk, om de groei  van  offshore windmolenparken en de onderzeese interconnecties te ondersteunen.
  • De investering omvat de bouw van een extrusietoren van 53 meter hoog in Charleroi, waarmee de 525 kV onshore kabels voor projecten van TenneT geproduceerd kunnen worden
  • Nexans’ langetermijnstrategie is gericht op duurzame elektrificatie en dat is alleen mogelijk met behulp van hernieuwbare energiebronnen.

Parijs, 12 september 2024 – Nexans, wereldleider in de energietransitie, kondigt een investeringsprogramma aan van 90 miljoen euro om de ontwikkeling van offshore windmolenparken in Europa te ondersteunen. Dit programma omvat de bouw van een toren van 53 meter op de site van Nexans in Charleroi, nodig voor de productie van onshore kabels van 525 kV HVDC met een sectie van 3000mm2. De kabels worden gebruikt in de drie infrastructuurprojecten van TenneT, BalWin 3, LanWin 4 en LanWin 2 en vallen onder de raamovereenkomst dat in 2023  werd ondertekend.

De langetermijnstrategie van Nexans is gericht op duurzame elektrificatie en is alleen mogelijk met behulp van hernieuwbare energiebronnen.De aangekondigde investering maakt het voor Nexans mogelijk om deze visie te verwezenlijken  en de volgende elektrische revolutie in gang te zetten.

Het investeringsplan beoogt ook verbeteringen van het fabricageproces, zoals de installatie van een nieuwe samenslagmachine en ontgassingssysteem, die speciaal zijn ontworpen voor HVDC-kabels, en een nieuwe aluminiumdraadtrekkerij, die onze productiecapaciteit van aluminiumkabels zal verhogen.

Het leeuwendeel van deze investeringen gebeurt in de Nexans-fabriek van Charleroi, maar de andere sites van de Groep zullen er ook van profiteren. Zo komt er een nieuw HVDC-laboratorium in Calais (Frankrijk), met een ruimte volledig gewijd aan het testen van 525 kV HVDC-kabels. Ook wordt in de fabriek van Erembodegem een nieuwe injectiepers voor kabeltoebehoren geïnstalleerd. Het investeringsprogramma start in 2025 en loopt tot het einde van de werkzaamheden, voorzien eind 2026.

Tot slot wordt de Nexans-fabriek in Charleroi verbonden met het Canal de la Sambre à l'Ois, waardoor Nexans de CO2-uitstoot veroorzaakt door transport met 85% kan verminderen. Nexans kan profiteren van een multimodaal transportplatform, een project dat opgezet is door de stad Charleroi.

“ We zijn zeer gelukkig dit investeringsplan aan te kondigen; het verstevigt ons leiderschap in de energietransitie. De mogelijkheid landkabels te produceren tot 525 kV is een doorslaggevende factor om de Groep nog vele jaren aan de top van deze transitie te houden. We staan te trappelen om deze essentiële upgrade van onze infrastructuur door te voeren, om zo de steeds toenemende elektriciteitsbehoefte wereldwijd te kunnen begeleiden. ”

Pascal Radue

Uitvoerend Vice-Voorzitter bij het Nexans-onderdeel Generation and Transmission

Contactinformatie

Havas PR

Agency

Press Contact

Communications

Neem contact op

Onderwerpen waarover je meer informatie wenst:

*Verplichte velden

Controleer je invoer en probeer opnieuw

Een e-mailadres moet een @ bevatten

Bescherming Persoonsgegevens

U hebt het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en/of het gebruik daarvan voor direct marketing of commerciële doeleinden

Bedankt !

Bedankt voor je bericht. Wij nemen snel contact met je op.

Fout

Er is een fout opgetreden, probeer later opnieuw.

Sluiten